Team Klarendal Vitesse Streetleague

De Kuijpers Vitesse Street League
De Kuijpers Vitesse Street League is een unieke straatvoetbalcompetitie waarin teams uit verschillende wijken uit Arnhem en omstreken het tegen elkaar opnemen. Bij de Street League draait het niet alleen om prestaties op het veld, maar wordt fairplay en het leveren van een positieve bijdrage in jouw wijk ook beoordeeld. De teams bestaan uit jongeren tussen de 13 en 15 jaar, onder leiding van een 18+ trainer/coach. 

Vitesse vindt dat Fairplay net zo belangrijk is als het winnen van een wedstrijd, daarom wordt sportiviteit en respect gelijk beloond. Ook het leveren van een buurtbijdrage levert punten op. Wat doe jij terug voor jouw wijk?

Het best voetballende team is dus niet per definitie de winnaar van de Kuijpers Vitesse StreetLeague. De Street League is meer dan voetbal alleen!


Straatvoetbalcompetitie

De Kuijpers Vitesse StreetLeague draait uiteraard om voetballen. Train regelmatig (wekelijks) om beter te worden, daag je tegenstander uit voor een oefenwedstrijd en meet je krachten tijdens de speelrondes. Winst levert 3 punten op, gelijkspelen een punt en verlies 0 punten. Maar ook het trainen en het spelen van oefenwedstrijden kunnen punten opleveren.

 Fairplay

Een belangrijk onderdeel van de Kuijpers Vitesse StreetLeague is Fairplay. Binnen Fairplay kunnen punten gescoord worden op:

-              Sportief gedrag tijdens de wedstrijd en daarbuiten
-              Omgang met medespelers, begeleiding, tegenstander en scheidsrechters
-              Omgang met materialen, kleding etc. 

Als richtlijn voor Fairplay op de playgrounds gebruiken we de 14 regels van Johan Cruyff.  

Buurtbijdrage 

Door het leveren van een bijdrage in de eigen wijk kunnen teams punten behalen. Elk team is verplicht minimaal twee buurtbijdrages te doen. Dit kan variëren van het schoonmaken van een speeltuin of voetbalveld, tot het  samen boodschappen doen met mensen uit het bejaardentehuis. Uiteraard zijn teams vrij om eigen bijdrages aan te dragen. Onder de kop buurtbijdragen is meer informatie te vinden.

Buurtbijdrage Klarendal: Verwen lunch voor ouderen!
Voor de buurtbijdrage van Klarendal hebben wij in samenwerking met de Driegastenhuizen een verwen lunch georganiseerd voor de bewoners. De reden dat we hier voor gekozen hebben is omdat wij iets wilde betekenen voor de ouderen in de buurt. Tegenwoordig zie je een grote afstand tussen jongeren en ouderen. Daardoor hebben wij samen met de jongeren er voor gekozen om iets te gaan betekenen voor de ouderen. Wij hebben contact opgenomen met Driegastenhuizen om ons idee voor te leggen en waren vrijwel direct enthousiast! Het idee was om een ‘verwen’ lunch te organiseren voor de bewoners. Hiermee word bedoelt dat we iets exclusief/extra willen doen voor bewoners wat ze normaal niet snel krijgen. Het idee werd zeer positief opgevat door Angelique Roos en Frans van Diek die de contactpersonen waren vanuit de Driegastenhuizen.

De lunch bestond uit 3 rondes die de jongeren mochten voorbereiden in de keuken van de Driegastenhuizen. De 3 rondes bestonden uit kleine verschillende Hollandse hapjes. We trapte af met koude voorgerechten bestaand uit gevulde eieren, salade, vis en andere kleine culinaire hapjes. Vervolgens een warme ronde bestaand uit: bitterbal, ragout, worstenbroodje en gehaktballetjes. En als afsluiter van de dag een lekkere warme apfelstrudel met een bolletje ijs. De boodschappen hebben we via de Jumbo geregeld.

De dag van de buurtbijdrage.

Op 29 december 2015 was de dag van de verwen lunch. In de ochtend verzamelde we met ze alle bij jongeren centrum de Mix. Toen alle jongeren uiteindelijk aanwezig waren zijn we met ze alle richting de Driegastenhuizen gelopen. We werden vriendelijk ontvangen door Frans van Diek. Nadat Frans zich had voorgesteld aan de jongeren, liet hij ons de keuken zien waar we aan de slag konden gaan met het creëren van de culinaire lunch. De boodschappen werden uitgepakt, alles werd gesorteerd en de jongeren konden aan de slag.

Om 10 uur gingen de jongeren aan de slag met de koude gerechten. Deze moesten om half 12 de keuken uit om geserveerd te worden. De jongeren waren in 2 groepen verdeeld, een groep ging aan de slag met de hapjes in de keuken en de andere groep ging het vervolgens serveren. Klokslag half 12 kwamen de ouderen binnen gelopen om deel te nemen aan de lunch. De jongeren die moesten serveren vingen de bewoners netjes op en begeleiden ze naar hun plek toe. Zodra de bewoners zaten gingen de eerst hapjes de keuken uit en ondertussen gingen ze in de keuken verder met de 2e ronde. Nadat alle koude hapjes waren geserveerd was er even een momentje van rust voor bediening. Het was mooi om te zien dat de jongeren uit eigen initiatief besloten om tussen de bewoners te gaan zitten, om zo een gesprek aan te knopen. De jongeren uit de keuken gaven door aan de bediening dat ronde 2 geserveerd kon worden. De bediening kwam in actie en zorgde er voor dat alle bewoners voorzien werden van de warme ronde. De jongeren hadden goed door wanneer er een nieuwe bewoner kwam zodat die voorzien werd van de hapjes. Toen ronde 2e was uitgeserveerd en alle bewoners hun buikjes lekker rond hadden gegeten ging de bediening afruimen, de keuken ging de puntjes op de i zetten van ronde 3 en er werd al een en ander afgewassen. Toen de jongeren bij de bewoners hadden gepeild bleken de meeste ouderen al flink vol te zitten. Daarom werd er in de keuken het besluit genomen om de apfelstudel door de helft te doen. Toen de apfelstrudel lekker krokant was konden de ouderen zich op gaan maken voor de 3e en tevens laatste ronde. De apfelstrudel werd uitgeserveerd op een bord met een lekker bolletje ijs. Nadat alle ouderen waren uitgegeten werden de borden afgeruimd en terug gebracht naar de afwas keuken. Daar waren de jongeren al druk bezig om de voorgaande borden af te spoelen. De jongeren van de bediening boden de ouderen die in een rolstoel zaten aan om hen naar hun kamer te brengen. Het was leuk om te zien en om te horen dat zowel de ouderen als de jongeren het geweldig vonden. De ouderen gaven aan dat ze lekker hadden gegeten en hoopte ons vaker terug te mogen zien. Al met al was het een zeer geslaagde dag waar iedereen met een troste blik op terug mag kijken!